Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vernieuwen Ventilatie

Door het vernieuwen van ventilatie kun je besparen op energiekosten. Dit is een investering die je snel terugverdient, doordat je minder warmte zal verliezen.

Als je ventilatie aan vervanging toe is, gebruikt deze relatief meer stroom. De box en het afzuigsysteem van de ventilatie gaan ook meer geluid maken en de afzuiging wordt steeds slechter. Dit kan verholpen worden door de ventilatie te vernieuwen.

Wanneer vernieuwen?

Een ventilatiebox moet na ongeveer 15 jaar vervangen worden. Reden hiervoor is dat de motor na dit termijn vaak versleten is. Daarnaast zal het systeem verouderd zijn en zijn er intussen al vernieuwde ventilatiesystemen uit. Deze werken energiezuiniger en zijn vaak ook stiller dan oudere ventilatiesystemen. Als de ventilatiebox niet voldoende meer werkt, komt er minder gezonde lucht in huis. Gezondere lucht draagt bij aan een beter binnenklimaat.

Ventilatie voor een beter binnenklimaat

De kwaliteit van het binnenklimaat wordt vaak genoemd als oorzaak van verschillende gezondheidsklachten. Inmiddels weten we veel meer over de invloed van dit klimaat op onze gezondheid en werkprestaties. Met het optimaliseren van de klimaatregeling wordt de toestand van de lucht in woon- of werkruimtes goed geregeld. Ook de airco draagt hier aan bij.

Klimaatregeling draagt dus bij aan gezondheid en werkprestaties. Het binnenklimaat bestaat niet uit enkel de temperatuur, maar ook aan de ventilatie, luchtvochtigheid, luchtverversing en luchtfiltering. Deze elementen bepalen samen het comfort van jouw woning. 

Ventilatiekanalen reinigen vraagt om regelmaat

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het reinigen van ventilatiekanalen. De essentie van een ventilatiesysteem is immers het vervangen van vervuilde lucht door schone lucht. Na verloop van tijd blijft er steeds meer stof, schimmel en schilfers achter in de afvoerkanalen. Daarom is het nodig om ventilatiekanalen minstens één keer per 7 à 8 jaar te laten reinigen (halverwege de levensduur). Ook bij het vervangen van een ventilatiesysteem is het verstandig om de ventilatiekanalen te laten reinigen.

Er zijn een paar redenen waarom luchtkanalen reinigen belangrijk is: 

  1. Na verloop van tijd hopen stof en vuil zich op in de ventilatiekanalen en de luchtfilters. De luchtstroom wordt daardoor belemmerd, waardoor het systeem harder moet werken om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen. Dit kan leiden tot overmatige slijtage van de ventilator, de motor en andere componenten. Dat vergroot het risico op vroegtijdige uitval van het systeem.
  2. Naarmate de verontreiniging toeneemt, gaat de warmtewisselaar van een WTW-systeem slechter presteren. Het ventilatiesysteem heeft steeds meer energie nodig om te koelen of te verwarmen. En ja, dat zie je terug op de energierekening. 
  3. Hoe meer vervuiling, hoe meer dat ten koste gaat van de luchtkwaliteit. Een ventilatiesysteem kan een ideale voedingsbodem bieden voor schimmels en bacteriën om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Dat vergroot het risico op onaangename geuren en gezondheidsproblemen bij bewoners, zoals luchtweginfecties. Mensen met allergieën merken het doorgaans snel als de luchtkwaliteit niet op orde is.
  4. Bovenstaande omstandigheden hebben ook een indirect effect op de lange termijn: ze beïnvloeden de levensduur van je ventilatiesysteem negatief. Ofwel: het systeem slijt sneller. Hoe sterk dat effect is, is uiteraard afhankelijk van de mate van vervuiling.

Onze ervaring

Nijs Installaties heeft ervaring met alle merken cv-ketels en ventilatiesystemen. Hierdoor ben jij ervan verzekerd dat het fabrikant protocol bekend is en de werkzaamheden volgens dit protocol uitgevoerd worden.

Google reviews

Nijs Installaties Klanten ervaringen

Tim Nijs heeft onze oude ketel vervangen voor een moderne installatie. Alle radiatoren zijn voorzien van een thermostaatkraan. Dat bevalt erg goed, fijn om de temperatuur per ruimte te kunnen regelen. Daarbij hebben we weer goede waterdruk, dus douchen is weer een genot. Het was fijn werken met Tim, duidelijke communicatie en komt al zijn afspraken na. We zijn super tevreden en kunnen Tim iedereen aanraden. Dank Tim en ook Rick!

N H

Services: Installatie van verwarmingssystemen, Thermostaatinstallatie

Na onderhoud van de verwarmingsinstallatie het advies gekregen om de installatie in te regelen. Prima offerte hiervoor gekregen en vervolgens afspraak gemaakt. Gisteren is alles naar uitermate tevredenheid uitgevoerd. Tim heeft binnen de offerte zelfs nog 2 waterkranen vervangen. Een bedrijf naar mijn hart waar ik de komende jaren graag gebruik van wil blijven maken!

Peter Huijssoon

Service: Onderhoud verwarmingssysteem

Mechanische ventilatie laten vervangen door Nijs Installaties. Tevens ook de ventilatiekanalen laten schoonmaken. Het werk werd snel, accuraat en vakkundig uitgevoerd door Tim. Aanrader!

Ave Tube

Tim heeft onze cv installatie waterzijdig ingeregeld en de ketel zijn jaarlijkse onderhoudsbeurt gegeven. Vooraf netjes een duidelijke prijs en deskundig advies gegeven. Alle handelingen vakbekwaam uitgevoerd. Een aanrader! Tot volgend jaar voor de servicebeurt 

Peter Berkhout

Wij hadden nog een VR ketel en het werd hoog tijd om vanwege veiligheid en verbruik naar een HR ketel over te stappen. Er moest ook een rookgasafvoer getrokken worden. Nijs installaties heeft netjes werk geleverd voor een reële prijs. Ik zou Tim aanraden.

Joris Post

Service: Installatie van verwarmingssystemen

Maakt waar wat hij beloofd. Goede prijs en kwaliteit. Cv vervangen en waterzijdig ingeregeld. Moet nu goed luisteren of de kachel wel brand zo zuinig is hij nu.

Service is heel goed.

Wouter Van scherpenzeel

Afsluitklep van de vloerverwarming laten vervangen door Nijs Installaties: goede communicatie vooraf en snel geïnstalleerd. Ook vervolgvragen worden snel via whatsapp beantwoord.

Andreas Verhoeven

Tim is een installateur die mee wilt denken met de klant en niet alleen maar gericht is op het makkelijk verdienen van geld. Hij denkt in oplossingen en weet waarover hij praat. Het advies wat hij geeft weet hij vakkundig te onderbouwen, afgestemd op de wensen van de klant, zonder dat je het gevoel krijgt dat het door je strot wordt geduwd. Ik kan Nijs Installaties dan ook zeker aanbevelen!

Rachel Dolman

Services: Installatie van verwarmingssystemen, Onderhoud verwarmingssysteem, Thermostaatinstallatie

Betrouwbare installateur, werkt netjes en weet waar hij mee bezig is! Meedenkend, beschaafd en helder in uitleg, communicatie en offerte.

Wij raden Tim absoluut aan! Doet wat hij zegt en zonder verrassingen.

George Koeze

Service: Installatie van verwarmingssystemen

Radiatoren laten vervangen en waterzijdig in laten regelen. Heel mooi resultaat en alles duidelijk wat de prijs betreft.

Wally Wickey

Wij hebben twee airco’s (en een buitenunit) laten plaatsen door Tim Nijs en zijn collega’s. Op een professionele manier zijn de mannen te werk gegaan en hebben vakwerk geleverd! Ze waren heel vriendelijk en gingen keurig netjes te werk. Wij bevelen Nijs Installaties dan ook van harte aan!

Milenko Teetenburg

Service: Airconditioner installeren